Thanatopraxie, lichte balseming na overlijden

Wat is Thanatopraxie/lichte balseming? 

Thanatopraxie is een tijdelijke balseming van het menselijk lichaam na overlijden. 
Feitelijk is het een nieuwe keuze voor de opbaring. Was voorheen de enige optie om op te baren met behulp van koeling, door het toepassen van deze vorm van tijdelijke balseming kan er dus onafhankelijk van de buitentemperatuur zonder koeling opgebaard worden. Ook zijn er grote cosmetische voordelen als gevolg van deze behandeling. 

Het zien van de overledene tijdens het laatste afscheid is voor veel mensen een belangrijk onderdeel in het rouwproces. Verkleuringen en andere ontbindingsverschijnselen zoals geuren en indroging zullen geen belemmering meer vormen bij het afscheid. Door toepassing van thanatopraxie zullen blauwe verkleuringen verdwijnen of verbeteren.(denk hierbij aan handen, nagels, lippen en oren.) 

Wat is het verschil met de gekoelde opbaring?

Door het toepassen van deze vorm van tijdelijke balseming kan er onafhankelijk van de buitentemperatuur zonder koeling opgebaard worden. Het geluid van de motor van de koeling of airco is dan ook niet aanwezig. Daarnaast biedt deze behandeling ook cosmetische voordelen. Het zien of aanraken van de overledene tijdens het laatste afscheid is voor veel mensen een belangrijk onderdeel in het rouwproces.

Verkleuringen en andere ontbindingsverschijnselen, zoals geuren en indroging, zullen geen belemmering meer vormen bij het afscheid. Door toepassing van Thanatopraxie zullen blauwe verkleuringen nagenoeg verdwijnen of verminderen (denk hierbij aan handen, nagels, lippen en oren) en keert de natuurlijke teint terug. De overledene voelt ook niet meer “koud” aan.

Is Thanatopraxie geschikt voor iedereen?

Voor Thanatopraxie werken wij samen met gecertificeerde specialisten die de balseming uitvoeren. Het is in principe voor iedereen geschikt, maar kan met name uitkomst bieden wanneer de nabestaanden van ver moeten komen of bij repatriëring van de overledene naar het buitenland.

Ook wordt het toegepast na een ongeluk en medisch of juridisch onderzoek. De balseming-specialisten komen zowel naar de thuislocatie als het rouwcentrum. Het is dus niet noodzakelijk om uw dierbare te vervoeren om de balseming te laten plaatsvinden.

Als we kijken naar de kosten dan zijn de kosten van de Thanatopraxie nagenoeg gelijk aan die van de gekoelde opbaring. Tijdens ons gesprek om de uitvaart te regelen zal ik u beide mogelijkheden toelichten.

Mocht u nu vragen hebben of meer informatie wensen, neem dan gerust contact met ons op.