Overlijden van een kind

Het overlijden van een kind is een drama, het verdriet is alles overheersend wat je als ouder kwetsbaar maakt, zonder dat je het wilt moet je gaan nadenken over de uitvaart. De manier waarop afscheid genomen wordt is voor iedereen weer anders. De band tussen ouders en kind is de meest intense van alle relaties.

Hoe ga je om met het verdriet, het verlies en het verwerken maar ook met het vieren en herinneren van zijn of haar leven, het is van belang dat u dan de keuzes, die gemaakt moeten worden, weloverwogen kunt doen. U zich niet laat hinderen door wat “hoort” bij een uitvaart, maar dat je het gangbare protocol los kunt laten en kunt zoeken naar een afscheid dat bij u past. Daar horen ook broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, de school en anderen die dichtbij u en uw kind staan bij.

Het is belangrijk om zelf de touwtjes in de hand te houden en op je eigen manier afscheid te nemen. Samen zoeken we naar de goede plek, warme woorden, juiste kaartje en passende rituelen voor een passend afscheid Belangrijk is dat het troost biedt en recht doet aan het gemis, maar ook (ondanks het verdriet) recht doet aan dat wat dit kinderleven, hoe jong dan ook, aan vreugde heeft gebracht. Het is in mijn ogen niet mogelijk om afscheid te nemen als je niet eerst welkom durft te heten.

Een beperkt kind verliezen

Het verlies van een kind met een beperking waar je als ouder zo intens voor hebt gezorgd, die zo afhankelijk en kwetsbaar zijn, vragen om een speciale uitvaart die compleet in het teken staat van hun wereld.

Samen met u zoeken we naar de mooiste herinneringen, de warmste woorden en de mooiste plaats om tot een bijzondere afscheidsplechtigheid te komen. Ook de begeleiding van de kinderen er omheen vraagt speciale aandacht en ik zal ook hier met u zoeken naar de juiste stappen daarin.

De band tussen ouders en kind is de meest intense van alle relaties.
Het verlies van een kind, is het verlies van een deel van jezelf.

 

“Sterren sterven stilletjes
een wonderlijke dood,
de ochtenddauw schept leven
en de hemel kleurt rood.
Maar als de zon de aarde kust
en langzaam weer verdwijnt,
dan weet ik dat met elke ster
jouw lichtje op mij schijnt”.